Welkom

Welkom op deze site waar ik een weblog bijhoud over mijn volkstuin en ook zal vertellen over onze katten, het brouwen van mede (honingwijn), kokkerellen en wat me verder nog te binnen schiet.

Ik ben 39 en woon in de provincie Utrecht. Verder ben ik getrouwd; we hebben 4 katten.

Ik houd deze site in twee talen bij. Om in het Nederlands te kunnen lezen, klik je in de Categorieën links of hier op de link op “Nederlands

——————————————————————————-

Welcome

Welcome to my site, where I publish a blog about my allotment. I also write about our cats, the brewing of mead (honey wine), my cooking and whatever comes to mind.

I’m 39 years old and I live in The Netherlands in the province of Utrecht. I’m married and we have 4 cats.

I post in English as well as Dutch. For English click Englishin Categories on the left side of the screen.

.

familybutchers.jpg

Advertenties

6 reacties

  1. Ida Henstra said,

    9 mei 2011 bij 21:37

    Hallo Jandra,

    Mijn man en ik hebben onze eerste mede gebrouwen. Ook al schuimde hij niet of nauwelijks, nu een paar maand later, ziet hij er heel goed uit.
    En wat belangrijker is, hij smaakt ook niet gek. Wel heel anders dan die we van bv. Mead en More kochten. Hij is behoorlijk droog geworden.
    Enig idee hoe we er voor kunnen zorgen dat hij wat zoeter blijft?
    Vrienden van ons die wat meer ervaring hebben, zeggen dat hij heel goed smaakt en dat er ook behoorlijk wat alcohol in zit, al is dat natuurlijk gokken.
    Zij wisten niet hoe we het vergistings proces zouden kunnen stoppen, want dat lijkt me een manier om hem zoeter te krijgen.

    Vriendelijke groet, Ida

    • plot101 said,

      10 mei 2011 bij 8:32

      Beste Ida,
      Gefeliciteerd met je mede! Om het vergistingsproces te kunnen stoppen gebruik je metabisulfiet of een ander product dat de gistcellen doodt. Voor de dosering en verkrijgbaarheid kun je googelen op fora over wijn maken of wellicht kun je ook wijzer worden op http://www.gotmead.com/forum/index.php, maar daar weken ze met Amerikaanse maten.
      Ik maak inmiddels zelf geen mede meer, maar dat komt misschien wel weer eens. Ik bewaar alle spulletjes en dan zien we wel.

      • Ida Henstra said,

        10 mei 2011 bij 13:06

        Hallo Jandra,

        Ik had al gezien dat het al even geleden was dat je gepost had.
        En nu ik even verder lees, zie ik dat je er zelf ook over zat te denken om sulfiet te gaan gebruiken.

        Ik zal eens op zoek gaan en dan gewoon maar eens proberen nietwaar?
        Vind je het nog leuk wanneer ik je t.z.t. laat weten hoe het is afgelopen?

        Bedankt voor je snelle reactie trouwens,
        vriendelijke groet,

        Ida Henstra

      • plot101 said,

        10 mei 2011 bij 13:17

        Zeker vind ik het leuk om nog eens te vernemen of het gelukt is. Uiteindelijk heb ik toch steeds de mede uit laten gisten en pas op het einde iets sulfiet toegevoegd. Ik heb dus alleen vrij droge mede’s gemaakt.

        Veel succes,
        Jandra

  2. Sander Tel said,

    27 januari 2014 bij 14:55

    Droge mede is een ding maar chemi moet je uit je flessen houden…dan beter wat nazoeten of een gistsoort gebruiken die wat eerder de brui eraan geeft.

    Groetjes, Sander

    • Ida Henstra said,

      28 januari 2014 bij 0:26

      Hallo Sander en Jandra,
      Sulfiet hebben we nog niet geprobeerd, wel wat geexperimenteerd met verschillende gistsoorten wat idd. kan schelen. Champagne gist heeft goed gewerkt, niet heel zoet maar toch iets minder droog.
      Ook een probeersel maar minder goed bevallen was een toevoeging van light frisdrank. In ons geval; rode vruchten. Er ontstond een reactie die door anderen omschreven werd met de term; Begonia. Hij rook vreemd. Niet lekker.
      De smaak was prima, maar ik kon niet ontkomen aan de geur. Drinken met je neus dicht? hmmm. niet de bedoeling. Anderen hadden er blijkbaar minder moeite mee dan ik, en de tijd heeft ook nog het één en ander goed gemaakt. Hij is nu op, maar de light drank gebruiken we niet meer.
      Overigens was de reden hiervoor dat light suikers geen echte suikers zijn en daarom niet vergisten.
      Ik ben inmiddels positief over het uitproberen van verschillende gisten. Mocht ik eens een goede gevonden hebben wil ik het best laten weten.
      Jandra, maak je nog mede of ben je nu helemaal gestopt.

      groeten.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: